AMALIA ERDOS

LA MULȚI ANI AMALIA (Piesă pentru orgă de Mihai Ganea)

Amalia ERDŐS

Amalia Erdős a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca în anul 2008 la clasa de orgă a prof. univ. Ursula Philippi şi conf. univ. Erich Türk. În 2005–2006 a studiat orgă la Hochschule für Künste din Bremen, Germania, cu prof. Wolfgang Baumgratz şi muzică veche cu prof. Harald Vogel. A participat activ la cursuri de măiestrie unde a studiat orgă și clavecin cu profesori de renume internațional.

În 2006 a fost finalistă a Concursului Internaţional de Orgă „Georg Muffat” din Schlaegl, Austria, iar în 2011 a câștigat premiul III la Concursul Internaţional de Orgă „Jan Kucharskiʺ din Łódź, Polonia. În anul 2012 a beneficiat de bursa Fundației Eberhard Kraus din Regensburg, Germania, în cadrul căreia a susținut 3 concerte în Germania.

Colaborează cu diverse filarmonici din țară şi este invitată să concerteze alături de diverse formaţii camerale. Alături de corul Jubilate lansează CD-ul „Cantate Domino”, care conține în prima audiție absolută Psalmul 133 de Sigismund Toduță pentru orgă și cor.

Din 2009 este membru al formaţiei de muzică barocă „Fonte di Gioia” cu care susţine o intensă activitate concertistică. În același an ansamblul obţine premiul II la primul concurs de muzică barocă din România, „La Stravaganzza”. În 2013 lansează primul CD audio care își propune să readucă la viață sonoritatea celei mai vechi orgi din România (1693, Păucișoara – județul Mureș), abordând un repertoriu de muzică italiană și transilvăneană.

În prezent este lector universitar dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul căreia predă orgă, clavecin și muzică de cameră.

Amalia Erdős 2008-ban végezte el a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát, Ursula Philippi és Erich Türk orgonaosztályában. A 2005–2006-os tanévben Németországban tanult, a brémai Hochschule für Künste diákja volt Wolfgang Baumgratz orgona- és Harald Vogel régizene osztályában. Az évek során számos világhírű orgona- és csembalóművész mesterkurzusain vett részt.

2006-ban döntőbe jutott az ausztriai Schlaegl-ben megredezett Georg Muffat nemzetközi orgonaversenyen, majd 2011-ben III. díjat nyert a lengyelországi Łódźban a Jan Kucharski nemzetközi orgonaversenyen. 2012-ben elnyerte a regensburgi Eberhard Kraus alapítvány ösztöndíját, mely három hangversenyt biztosított számára Németországban.

Számos alkalommal meghívottja a hazai filharmóniáknak, és országszerte különböző kamarazene-együttesekkel lép fel. Sigismund Toduță 133. zsoltár című, orgonára és kórusra írt művéből ősbemutatóként CD-felvételt készít a Jubilate kórus társaságában, Cantate Domino címmel.

2009-től tagja a Fonte di Gioia barokk együttesnek, mellyel számos hangversenyen lépnek fel. Alakulásuk évében elnyerik a kolozsvári La Stravaganzza barokk zenei verseny II. díját. 2013-ban önálló CD-vel jelentkezik, melyen Erdély legrégebbi orgonáját (1693, Küküllőpócsfalva – Maros megye) szólaltatja meg olasz és erdélyi zeneszerzők műveivel. Jelenleg a Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója, orgonát, csembalót és kamarazenét tanít. (Sursa Internet)

18 aprilie 2023

%d blogeri au apreciat: