GENII ALE CULTURII ROMÂNE

Vernisajul expoziției „Genii ale culturii române” din Castellon – Spania

Joi, 10 noiembrie 2022, a avut loc la sediul Diputacion de Castellon (Consiliul Județean) vernisajul expoziției „Genii ale culturii române”.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Hispano – Român în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Managerul muzeului, Daniel Dojan a fost prezent în Castellon pentru a amenaja alături de domnul Manuel Păduraru – președintele Institutului Hispano-Român expoziția „Genii ale culturii române”.

Proiectul conține panouri în care se regăsesc informații despre  cinci personalități marcante ale culturii române: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade și Nicolae Iorga. În cadrul proiectului au fost realizate pliante, flayere, roll-upuri dar și catalogul expoziției. Alături de acestea a fost amenajat un mic colț de prezentare al muzeului conținând două roll-upuri în română și spaniolă, pliantul muzeului în engleză, franceză și română dar și câteva exemplare ale lucrării „Constantin Solomon – studii și articole” Ed. Pim 2021.

Evenimentul a fost deschis de Patricia Mir, consilier cultural, ce a invitat publicul într-o călătorie printre secolele istoriei dar și operele imense ale personajelor prezentate, într-un parcurs menit să unească cele două culturi de origine latină.

Ulterior au fost prezentate autoritățile: consul Irina Marin – Consultatul României din Castellon de la Plana, Patricia Puerta Barbera – vicepreședinte al Diputacion de Castellon (Consiliul județean), Monica Barabas – consilier local Ayuntamento de Castellon (Primăria Castellon). De asemeni, cât și reprezentanți ai grupurilor politice din cadrul legislativului local.

În ziua anterioară vernisajului expoziția a fost vizitată de domnul José Pascual Martí García – Președinte al Diputacion de Castellon (Consiliul județean), care s-a declarat încântat de acest proiect.

Au fost intonate imnurile de stat al Spaniei și României de către grupul ArtMusBrass, care  de-a lungul evenimentului a încântat publicul cu melodii deosebite.

Prezentarea expoziției a fost realizată de managerul muzeului, care le-a vorbit celor prezenți despre istoria Tecuciului, istoria muzeului, rolul elitelor în trecutul poporului român dar și despre fiecare personalitate din proiect, desigur intervenția a fost tradusă și în limba spaniolă.

La vernisaj au fost prezente aproximativ 150 de persoane.

Mulțumim pe această cale Institutului Hispano-Român, domnului Manuel Păduraru, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Diputacion de Castellon, Ayuntamento de Castellon, Consulatului României de la Castellon de la Plana, Primăriei Municipiului Tecuci, Asociației Dacia Rivoli cât și întregii comunități române din Castellon.

Expoziția va rămâne în Castellon până pe 18 noiembrie 2022, urmând că în anul 2023 să fie expusă la Tecuci în România.

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecucihttps://www.facebook.com/geniialeculturiiromane

Un gând despre „GENII ALE CULTURII ROMÂNE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: